Analyse
Binnen de verkeerskunde is het uitgangspunt dat er een evenwicht moet zijn tussen de functie van de weg, de bijbehorende vormgeving (inrichting) en het gebruik. Dit principe heet duurzaam veilig. Het hanteren van de uitgangspunten van duurzaam veilig leidt tot een logische, herkenbare en veilige weg met verkeersveilig gedrag van de weggebruiker. Dit principe is als uitgangspunt gebruikt om de huidige verkeerssituatie in Wijk en Aalburg te analyseren.

Figuur 1 Driehoek functie - gebruik - vormgeving conform duurzaam veilig.
De functie beschrijft het doel of de rol van verschillende wegen/routes binnen het verkeerssysteem. De weg kan een verkeersfunctie hebben (gebiedsontsluitingswegen of stroomwegen) of een verblijfsfunctie (erftoegangswegen). Bij elke functie van een weg hoort een duurzaam veilige vormgeving, welke is vastgelegd in richtlijnen[1]. Een goed ingerichte weg moet leiden tot het gewenste gebruik/gedrag. De gereden snelheid is in overeenstemming met de maximumsnelheid van de weg en de verkeersintensiteiten passen bij de functie van de weg. Hierdoor ontstaat een geloofwaardige verkeerssituatie, waarbij de weggebruiker weet welk gedrag van hem of haar wordt verwacht. Voor de wegen in en rond Wijk en Aalburg is onderzocht of vorm, functie en gebruik met elkaar in evenwicht zijn en waar eventueel maatregelen dienen te worden genomen om deze met elkaar in balans te brengen.
- 1 Binnen de bebouwde kom is het ASVV 2021 vigerend (CROW, 2021) en de handreiking gebiedsontsluitingswegen 30 km/u (CROW, 2023). Buiten de bebouwde kom is het Handboek Wegontwerp (CROW, 2013) de belangrijkste richtlijn voor niet-autosnelwegen. Verder zijn er diverse extra richtlijnen binnen CROW beschikbaar omtrent een veilige ontwerp van fiets- en voetgangersvoorzieningen (bijv. ontwerpwijzer fietsverkeer, 2016).