Functie verkeerssysteem Wijk en Aalburg
In 2021 is de mobiliteitsvisie in gemeente Altena vastgesteld door de gemeenteraad. In de mobiliteitsvisie staat het Toekomstbeeld Mobiliteit 2040. Het omvat het wensbeeld van het mobiliteitsnetwerk in de gemeente Altena en schept het kader voor de mobiliteitsaanpak tot 2040. Het toekomstbeeld bestaat uit netwerken voor de fiets, het openbaar vervoer en gemotoriseerd verkeer (auto, vracht- en landbouwverkeer).
Figuur 2 Toekomstbeeld Mobiliteit 2040 (uit de Mobiliteitsvisie Altena 2040)
Gemotoriseerd verkeer
Wijk en Aalburg is via twee wegen ontsloten op de N267, via de Polstraat en de Groeneweg/Wijksestraat. Beide wegen sluiten aan op de Perzikstraat/Berenhoeksestraat/Kortestraat. Dit is de belangrijkste noord-zuid verbinding binnen Wijk en Aalburg. De Polstraat, Groeneweg/Wijksestraat en de Perzikstraat/Berenhoeksestraat/Kortestraat vormen de drie gebiedsontsluitende wegen in Wijk en Aalburg (voornamelijk 50 km/uur wegen, met uitzondering van een stukje Perzikstraat ter hoogte van het Willem van Oranje College wat een 30 km/u zone is). De rest van de wegen in Wijk en Aalburg zijn volgens het Toekomstbeeld Mobiliteit 2040 gekenmerkt als erftoegangswegen (30 km/uur wegen) en zijn niet weergeven op de kaart. Naast de Polstraat en Groeneweg/Wijksestraat kan men ook via de Maasdijk naar Wijk en Aalburg rijden. Deze routes is ondergeschikt aan de twee bovengenoemde routes.
Binnen de bebouwde kom van Wijk en Aalburg is sprake van 30 km/uur zones, zogenaamde erftoegangswegen en er zijn wegen waar 50 km/ uur gereden mag worden, de gebiedsontsluitingswegen. Volgens de CROW-richtlijnen is de functie van een erftoegangsweg (30 km/uurweg) verblijven. Een erftoegangsweg is een weg bedoeld voor het toegankelijk maken van erven (dat zijn alle particuliere en openbare percelen, inclusief woonerf en winkelerf) en verblijfsgebieden. Het gemotoriseerde verkeer dient zich (met name door lage snelheden) aan te passen aan de 'verblijvers', de voetgangers en fietsers.
Volgens de CROW-richtlijnen is de functie van een gebiedsontsluitingsweg (50 km/uur) uitwisselen en stromen. Een gebiedsontsluitingsweg verbindt binnen en buiten de kom verblijfsgebieden met elkaar. Verblijven is niet aan de orde op een gebiedsontsluitingsweg. Doorstromen heeft de belangrijkste prioriteit.
Parkeren
In Wijk en Aalburg geldt geen betaald parkeren regime. Hierdoor is er nergens een parkeervergunning nodig. Het parkeren gebeurt veelal langs de wegen door middel van langsparkeren.
Fietsverkeer
In Wijk en Aalburg is een fietspad langs de Perzikstraat/Berenhoeksestraat/Kortestraat aanwezig. Het fietspad maakt onderdeel uit van een regionale fietsroute en interlokale fietsroute. In het noorden takt de regionale fietsroute af naar Rietdijk (via Veen en Andel) en in het zuiden naar Oudheusden (via Heesbeen). De interlokale fietsroute takt in het noorden af naar de Maasdijk richting de veerpont Aalst via Veen en in het zuiden naar Ammerzoden.
Figuur 3 Fietsroute Wijk & Aalburg met in donkergroen het Provinciale fietsnetwerk en in lichtgroen het interlokale netwerk
Openbaar Vervoer
Er zijn maar weinig bestemmingen binnen 45 minuten bereikbaar met het openbaar vervoer, ondanks de centrale ligging van de gemeente Altena. Er zijn geen treinstations en de dichtstbijzijnde stations te liggen te ver weg, waardoor de trein geen aantrekkelijk vervoersmiddel is.
In Wijk en Aalburg rijden bussen, zie figuur 4. Lijn 121 verzorgt de verbinding tussen Gorinchem en 's-Hertogenbosch, dit is één van de streeklijnen. De rest van de buslijnen zijn buurtbussen.

Voetgangers
In de mobiliteitsvisie is geen aparte visie opgenomen over voetgangers. Wel wordt benoemd dat in de mobiliteitswereld er steeds meer aandacht is voor leefbaarheid en beleving. In de resultaten van de mobiliteitsenquête komt dit ook naar voren. De aspecten verkeersveiligheid, overlast van verkeer en toegankelijkheid voor voetgangers en mensen met een beperking komen naar voren als aandachtspunten.